2010. november 11., csütörtök

Székely káposzta


Egyszerű, Laktató egy igazi családi étel! Jó sok embert könnyen jól lehet lakatni belőle :))))
Korgó gyomorral ébredtem reggel. Ez így nagyon nem jó!!!! Mit főzzek???? egész délelőtt ezen járt az eszem, de semmi. Mármint volt sok ötletem, de egyik sem hatott meg igazán. Aztán persze akkor jön az igazi "hívás" amikor nem is várja az ember. Sétálunk Lolikával és jött az érzés - Székelykáposzta - Ez az!!!! Akkor már tudtam, hogy ez az igazi, s így még nem csak magam de a családom is jól tudom lakatni. Gyermekként, mikor Édesanyu káposztát csinált, mindig azt hittem én ilyet SOHA nem fogok tudni megfőzni. De aztán rájöttem, semmi sem lehetetlen!!! Csak meg kell próbálni. ;) Megvallom őszintén, mikor először készítettem nem néztem meg a receptet sehol, inkább úgy érzésből és az emlékeimből (hogy Édesanyu milyen folyamatokat csinált) építkezve csináltam meg és azóta ezen nem is változtattam. Így is Nagyon Finom lett :))) éppen ezért lehet másképp kell, megfőzni és ízesíteni, de én ezen már biztosan nem változtatok.
Ha egy jót szeretnétek enni és szeretitek a káposztát én nagyon nagy szeretettel ajánlom ezt a könnyen elkészíthető receptet.
Jó étvágyat és egy jó tipp NE LEFEKVÉS ELŐTT EGYÉTEK!!!! :)))) a káposzta ellensége az alvás :))))))
Nem fog hagyni..... ;)

Hozzávalók:

1 kg marha lapocka
3 - 4 darabka füstölt oldalas
1 kg savanyú káposzta
2 nagy fej vöröshagyma
2 nagy paradicsom
6 gerezd fokhagyma

egész és őrölt fekete bors
őrölt kömény
pirospaprika
babérlevél
2 marék gersli (ízlés szerint tehető a káposztához)

Elkészítés:

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük.
2. A húst felkockázzuk és az üvegesre dinsztelődött hagymára tesszük és úgy mint a marha pörköltet pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel és apróra vágott paradicsommal puhára főzzük.
3. Amikor a husink már jó puha és ízletes, rárakjuk a káposztát két rétegben. Az első rétegre rátesszük a füstölt oldalas darabkákat, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borst, a gerslit és a tetejét jó vastagon megszórom pirospaprikával. Mindezek tetejére kerül még a maradék káposzta amire szintén teszek egy kevés pirospaprika őrleményt. Felöntöm kevés vízzel és lassú lángon kb 2 - 2fél órán át fedő alatt készre főzöm.

Tálaláskor tejföllel és egy jó nagy szelet friss, ropogós kenyérrel kínálom.


Sok sikert és jó étvágyat hozzá mindenkinek!
és ne feledjétek Ne Lefekvés előtt!!!! :)))))))

2010. november 10., szerda

Lepcsánka vagy ki ahogy akarja :)


Feladom!!! Nekem ez a diétázás nem meg :) Én tényleg mindent tőlem telhetőt megtettem, de sokkal jobban szeretek enni és ezt nem tudom feladni! :)))) majd lemegy az a pár fölös kiló amikor le kell, hogy menjen!!!! :)
Már jó pár napja rajta voltam, hogy megcsinálom, sőt már legalább két hete meg szeretném csinálni, ma este beadtam a derekam, így minden tudásom összeszedve elkészült a várva várt Lepcsánkám, vagy inkább Tócsni? Macóka? Röszti? mind ugyan az, csak ki hogyan hívja :) Erről az ételről mindig a gyerekkorom jut eszembe, mikor Édesanyu egyszer csak felpattant kiment a konyhába és max fél óra múlva már a nővérkémmel bent csemegéztünk a fincsi kis Macókákat :) igaz volt időszak amikor nem szerettem, de most nagyon jól esett nosztalgiázni. :(
Ez az étel, míg élek, mindig azok közé fog tartozni, ami az én Drága Édesanyukámra emlékeztet!!! :))))


Hozzávalók:
4 nagy szem burgonya
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 db tojás
4-5 kanál liszt
só, bors

A hagymát apróra felkockázzuk és megpároljuk. Míg a vöröshagyma dinsztelődik a burgonyát meghámozzuk és a reszelő nagy lukú felén lereszeljük. A petrezselymet apróra vágjuk és a fokhagymát lereszeljük. Az előkészített alapanyagokat összekeverjük és mikor evvel kész vagyunk hozzáütjük a tojásokat és evvel is jól eldolgozzuk. A kész masszánkat sózzuk, borsozzuk és annyi lisztet adunk hozzá hogy a massza sűrű állagú legyen. A masszákat bő forró olajban kisütjük.
Tálaláskor kínáljunk hozzá fokhagymával, sóval, pirospaprikával ízesített tejfölt, paradicsomot, cikkekre vágott uborkát.

Mindenkinek melegen ajánlom :) ha másért nem a régi szép emlékek felidézéséért :)))))


2010. november 7., vasárnap

Barackos túrótorta


Nem könnyű egy jó étkű család mellett diétázni :))) Testvérkém tegnap este kedvesen megjegyezte, hogy nincs-e kedvem megcsinálni a saját módszeremmel ki kísérletezett sütés nélkül készíthető túró tortámat, mert ő annyira nagyon szeretne enni. Hát egy jó testvérnek egy ilyen kérésre lehet nemet mondani?????? Hát persze hogy nem!! :)))) gondoltam este gyorsan össze dobom és reggelre már ehető is a fincsi kis sütike, de nem Szilvikéhez híven ez sem úgy van ahogy az ember kigondolja és beossza az idejét :) Hangusom sírva zokogva hagyott itt este, hogy ő is szeretne nekem segíteni benne, és tényleg ne csináljam meg nélküle. Ez volt a második gyengeségem!!! :)) Megbeszéltük reggel jön és együtt megcsináljuk, de sajna ez is elmaradt. Gondoltam ha már meg is csinálom akkor legyen ma, úgyhogy végre elkészült a várva várt barackos túrós torta! Inkább később mint soha :))))))))))


Barackos túrótorta sütés nélkül

Hozzávalók:
Tészta
5 db tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg margarin
2 evőkanál tejföl
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
kapcsos kerek torta forma

Töltelék
1/2 kg túró
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg olvasztott margarin
10 dkg cukor
1 doboz natúr joghurt
1 csomag zselé fix




A tojásokat kettéválasszuk és a tojások fehérjéjét kevés cukorral kemény habbá verjük és félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral a vaníliás cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a puha margarint és a két evőkanál tejfölt is. A habos krémbe beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és jól eldolgozzuk. A tojásfehérje keménnyé vert habjának felét a lisztes "tésztához" keverjük, majd a maradék habot óvatosan is hozzá keverjük. A piskótát kivajazott és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180C fokos sütőben 20 percig sütjük.
Amíg a torta alapja a sütőben sül, addig összerakjuk a túrós tölteléket. A túrót egy nagy tálba tesszük és villával kicsit áttörjük. Belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét, és hozzátesszük a megolvasztott vajat és a cukrot is, majd összekeverjük. A natúr joghurtba belekeverjük a száraz zselé fixet amit a már elkészített túróhoz keverünk. A barackot cikkekre vágjuk és megvárjuk míg a torta a sütőben megsül és sülés után kihűl.
Amint a torta kihűlt véglegesen összeállíthatjuk a tortánkat. Az összeállított túrót a kihűlt tortalapra halmozzuk és szépen lelapogatjuk, majd szépen a tetejére rakjuk a barack cikkeket. Az elkészült tortát minimum egy éjszakára hűtőbe tesszük és ezután tálalhatjuk.

Én most csak annyival bolondítottam meg, hogy a torta alapba pici kakaót tettem. De lehet a túrós krémbe is bele tenni a gyümölcsöt apró kockákra vágva.

Kívánom mindenkinek nagyon nagy szeretettel! Nagyon finom mert nem nehéz és a citrom miatt nagyon friss és könnyű is. Jó étvágyat hozzá!!! :))))))