2010. október 19., kedd

Segítség :)

Amilyen szerencsém volt ma találkoztam a PÉLDAKÉPEMMEL!!! (ha netán nem ismerne magár, de hogy biztosan mindenki tudja ki a legjobb gasztro bloger!! ő Ildinyo http://ildinyo.blogspot.com/) és egy csomó, csomó nagyon jó kis segítséget adott, avval kapcsolatba mit hogyan kell beállítanom :) már ezért érdemes volt kimozdulnom a lakásból :)))))) most még többet fogok itt lógni :)
Ja és Ildi Nagyon szépen köszönöm!!! :*:*:*

2010. október 18., hétfő

Édesanyám omlós almás pitéje


Megvan a holnapi nagy feladatom :) A nővérem sem igen fogyózik :))))) Almás pitét kért. Ilyenkor mikor a család almás pitét kíván mindig előveszem Édesanyu anyukájának 1000 éves almás pite receptjét. Nagy szerencse, hogy ez a recept megvan, mert Édesanyu ugye mert ő minden receptet fejből tudott, nem igen vetette papírra a legjobb receptjeit, de a gyerekkori kíváncsiságom és erőszakosságom gyümölcse hogy ez a szuper tésztás recept megmenekült!!! :)))) Sok almás pitét ettem, de másét nem igen szerettem, mert nem szeretem ha a tészta vastag és nehéz. Ennek a tésztája olyan omlós, hogy csak úgy eteti magát. Próbáljátok ki, ígérem tényleg nem fogjátok megbánni!!!!!

ALMÁS PITE

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
 25 dkg margarin
12 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1-2 evőkanál tejföl (amennyit a tészta felvesz)
+ 1 tojás sárgája a kenéshez

A töltelékhez:
2 kg alma
12 dkg margarin
fahéj és cukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor

A lisztebe a sütőport belekeverem, majd a margarinnal összemorzsolom és a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. A tésztát 2 cipóra osztom, egy kisebbre és egy nagyobbra és hűtőbe teszem pihizni. A kicsi a teteje legyen a nagyobb az alja.

Amíg a tésztánk pihen addig az almát meghámozom, a csumáját kiszedem és a reszelő nagyobb lukán lereszelem. Egy nagy lábasba teszem a lereszelt almát, bele teszem a margarint, a vaníliás cukrot és a fahéjat és rottyanásig felfőzöm és félre teszem. (így az ízek jól bele érnek az almába).

A sütőt 200°C-ra előmelegítem (gáz sütőn 4-re), majd egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok és lisztel vagy zsemlemorzsával kiszórom. (ezt mindenki maga dönti el, hogy ki mit szeret).
A nagyobb cipót előveszem és lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem. Ha evvel megvagyok leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, és ráhalmozom a kinyomkodott és kihűlt reszelt almát. Végül előveszem a kisebb gombóc tésztát és őt is tepsi nagyságúra kinyújtom és az alma tetéjre fektetem. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és kb 40-50 percig sütöm. Ezt sütője válogatja, de akkor jó amikor a teteje szép aranybarna (nem fekete :))) és a tűpróbán jó szilárdnak de nem száraznak bizonyul. Felvágás előtt érdemes kicsit hűlni hagyni, különben szétomlik a sok alma végett.
Porcukorral megszórva kicsi kockákra vágva tálalom.
Én igazi falatnyi méretűekre szoktam vágni, így is jobban eteti magát :))))))) és így biztosan senki nem tudja abba hagyni!!!

Remélem nagyon sokan ki fogjátok próbálni, mert nem csak nagyon szép, de tényleg nagyon finom is. 
Édesanyám biztosan büszke lenne rám!! :))))))

Amint kész rakom fel a képeket is!!!! :)



2010. október 17., vasárnap

Csokis keksz

Ebben a ramaty időben senkinek nincs kedve fogyókúrázni :) Így tettem én is és engedtem a csábításnak. :)))
Előszedtem egy nagyon régi receptet amit már anno többször is kipróbáltam, de valahogy sosem volt az igazi. Most egy pici módosítással szerintem megvan a végleges recept. A család összes tagjának nagy örömére. :))

Hozzávalók:
20 dkg liszt
15 dkg kakaó por (cukrozatlan)
6 dkg tejpor
1/2 tasak sütőpor
1 kk só
2 tojás
20 dkg vaj (jó puha)
15 dkg nádcukor
vanília aroma
10 dkg étcsokoládé

A lisztet a kakaó és tejport, a sütőporral és a kávéskanál sóval összevegyítem egy tálba és félre teszem.
Egy másik tálba a két tojást a cukorral habosra keverem, majd hozzá teszem a puha vajat és a vanília aromát és jól össze dolgozom. Amikor már szép habos bele teszem az apróra vágott csokit és a sütőporos, kakaós, tejporos lisztet és jól összedolgozom.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek és vizes kanállal kicsi halmokat teszek rá, melyeket kicsit lelapogatok. 15 - 20 percig sütöm, így a széle már ropogós de a közepe még puha marad.
Hagyjuk kihűlni és csak után fogyasszuk, úgy az igazi! Főleg másnap!!! :)
Sok szerencsét és jó sütögetést mindenkinek.