2010. november 22., hétfő

Túrós-meggyes táska


Ezek a kis túrós táskák csak a véletlen és egy rádióműsor eredménye. Hétvégén a Juventus rádióban jegyeket lehetett nyerni a decemberi Disney On Ice előadásokra, melyet az én drága kis szerelmem nagyon meg szeretne nézni, de a jegyek árra igen csak horribilis. Szombat egész délután hallgattuk a de sajnos semmi! :( Vasárnap délután persze megint hallgattuk és próbálkoztunk, de semmi! Szilvike megkért, hogy hagyjam abba és ne hallgassam, mert csak kiborulok idegileg. De én nem adtam fel, s mikor hazajöttem tovább hallgattam, hogy az idő kellemesebben teljen, gondoltam sütök valamit. S mivel volt itthon túróm a választás már nem volt nehéz, hogy mi legyen. Túrós táska :))) Ja és a legjobb azon felül, hogy a sütemény is nagyon finomra és szépre sikerült az az, hogy a kitartásomnak meglett a gyümölcse!!! mert a 4 órai családi belépőjegyet én nyertem meg :))))))))))) és most NAGYON BOLDOGOK VAGYUNK :))))))))))))

Túrós - meggyes táskácskák

Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg finom liszt
3 dkg élesztő (1 dl tej + 1 ek cukor)
8 dkg cukor
1 csipet só
25 dkg margarin
6 evőkanál tej
2 tojás sárgája

a töltelékhez:
250 dkg félzsíros tehéntúró
1 doboz ricotta túró
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
2 tojás sárgája
reszelt narancshéj
meggy befőtt

1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatom.
2. A lisztet összekeverem a cukorral és a sóval és elmorzsolom benne a vajat. A lisztes, vajas, cukros halmunk közepébe kialakítunk egy kis krátert, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a két tojást és a 6 evőkanál tejet, majd összegyúrjuk. A tészta akkor jó amikor már szép ruganyos és nem ragad a deszkához. Kilisztezett tálba teszem és 30 percig pihentetem. Nem keleszteni kell, csak pihentetni. Amíg a tészta pihen összerakjuk a tölteléket.
3. A túrót és a ricottát a tojások sárgájával és a cukorral jól összedolgozzuk és belereszeljük a narancs héját, amivel újra jól összekeverjük.
4. Ha a tészta kipihente magát, kinyújtjuk, és igény szerinti méretű kockákra vágjuk. A töltelékkel megtöltjük és a töltelék közepébe mérettől függően egy vagy több szem meggyet teszünk. A tésztát a végeinél összecsípjük és betakarjuk vele a tölteléket.
5. Sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzuk a kis táskákat, melyeket a sütés előtt lekenünk tojással és 10 percig pihentetjük. 180 C fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Akkor jó ha a teteje már szép aranybarna.
A sütőből kivéve szórjuk meg porcukorral.










Melegen is fogyasztható de hidegen is nagyon finom. Akár reggelire is egy pohár finom tejjel.



Jó gyúrogatást és sütögetést!!! és Jó étvágyat :)))))