2010. november 14., vasárnap

Húsós papucs


Vasárnap délutáni pihenés és a Forma 1 nem jó párosítás!!!! Nagy izgalmamban inkább a konyhába menekültem, bár az igazat megvallva, már jó pár napja meg szerettem volna csinálni ezt a sós süteményt, csak hát nem volt rá érkezésem. Gondoltam de jó lesz végig nézem az utolsó futamot, de egyszerűen nem bírtam idegekkel. Az első kör után úgy döntöttem, hogy inkább csak hallgatom és közben levezetésképp összedobom a várva vár kis sütikét. Ami nem utolsó sorban igen laktató is.

Hozzávalók

a tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg margarin
+ 15 dkg margarin
2 tojás
2 kanál tejföl

+ 1 tojás a kenéshez

a töltelékhez:
40 dkg darált marha hús
vöröshagyma
fokhagyma
zöldborsó
reszelt trappista sajt
só, bors, majoránna

A vöröshagymát és a fokhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és jól befűszerezzük. Amikor a hús már kellően "megfőtt" hozzáadjuk a zöldborsót és az egészet jól összefőzzük, majd félre tesszük hűlni.
A tésztához a lisztbe a margarint belemorzsoljuk, majd beleütjük a két tojást, a két kanál tejfölt és az ízlés szerinti sót. A tésztát jól összedolgozzuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. A maradék 15 dkg margarint a tészta közé teszem, amit duplán összehajtunk. Újra kinyújtjuk és négy rétegben behajtjuk, majd 30 percre a hütőbe tesszük pihenni. Amíg a tészta hűl a sajtot lereszeljük.
A tésztát kinyújtjuk, egy tálka segítségével köröket szaggatunk belőle. A tészták felét először a húsos töltelékkel, majd a tetejére a reszelt sajttal töltjük meg. A tészták szélét megkenjük a felvert tojással és a tésztát a töltelékre hajtjuk. A szélét villával kicsit megnyomkodjuk, hogy a tészta biztosan összetapadjon, és végezetül a tetejét is megkenjük a felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, vagy paradicsomos mártogatóst.

Sok szerencsét és jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek! :)