2010. szeptember 24., péntek

Variációk pogácsára

Ezernyi dolgom között végre időt tudtam szakítani kedvenc szenvedélyemnek a főzésnek. A sógorom "nagy" vadász és mivel most kezdődött meg a vadász szezon ezért hétvégenként alig látni otthon. Három hete a nővérem felvetette, hogy ő úgy enne egy kis pogácsát és nem-e lenne kedvem sütni ha az időmbe belefér. Én persze kapva kaptam az alkalmon és előkerestem Édesanyuci jól megszokott ezer éves pogácsa receptjét. Régebben elég sokat próbálkoztam és minden alkalommal tényleg bele adtam apait, anyait, minden szeretetet és akarást, de valahogy soha semelyik recept nem bizonyult jónak. A pogácsák sorra laposak és kő kemények lettek. Próbálkoztam extra vassal is de az sem lett jó. Feladtam!!! De most ismét nagy hévvel és bizalommal Édesanyu nagymamájától leírt receptje iránt belevetettem magam a pogácsa gyártásba. Az eredmény engem lepett meg a legjobban. Egy csodálatos magas, puha, vajas és iszonyú finom POGÁCSA igen csupa nagybetűvel végre pogácsa lett!!! :) Azt ugye már nem is kell mondanom, hogy a családnak is nagyon ízlett. Szerdán a sógorom reggel avval hív, hogy megy holnap reggel vadászni 4 napra és nem-e lenne kedvem megint sütni nekik elemózsiának pogácsát. Lehet-e erre a felkérésre nemet mondani??? Nem is tettem, sőt picit tovább is gondoltam az alaptésztát és így született meg a három féle pogácsa egy tésztából. Sajtos, tepertős és a full favorit a családban a hagymás. Mivel a sógorom kérésére találtam ki ezért a neve

VADÁSZOK HAGYMÁS POGÁCSÁJA lett.

Az alap tészta receptje:

50 dkg finomliszt
25 dkg ráma margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
csipet cukor
3 tojássárgája
ízlés szerinti mennyiségű só

Töltelékhez:
1 kg vöröshagyma

bors

A tejet langyosra melegítem, beleteszem a kávéskanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd hagyom felfutni. A lisztet a vajjal gyorsan elmorzsolom (nehogy a vaj a kéz melegétől megolvadjon) majd hozzáteszem a három tojássárgáját, az ízlés szerinti mennyiségű sót és a felfuttatott élesztőt. Finom rugalmas tésztává gyúrom. Tálba teszem, visszarakom a hűtőbe a vaj miatt és ott letakarva minimum egy órán át kelesztem. (én az elején a mixer dagasztóját szoktam használni, hogy gyorsan össze álljon a tészta és utána a deszkán gyúrom tovább szép rugalmas tésztává.)
Ameddig a tésztánk hűsölve kel addig elkészítem a tölteléket.
A hagymákat apróra vágom és kevés olajon finomra dinsztelem. Sózom, borsozom és mikor már szép barna akkor leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.

A tésztát 1 óra pihenés és kelés után kiborítom a deszkára és kinyújtom, megkenem a hagymás masszámmal és egy 25 dkg vaj felét is rá kockázom. A két szélét behajtva téglalap alapot hajtok és ismét kinyújtom. Újból összehajtom minden oldalról és visszateszem a hűtőbe pihenni. 30 perc múlva átnyújtom és összehajtom. Ezt én 3szor tettem meg. Így a tésztánk szép réteges lesz a szaggatásnál.

Miután 1* 1 órát és 3* 30 percet pihent és nyújtottuk a tésztánkat ismét deszkára tesszük, de most nem nyújtjuk vékonyra. Épp csak akkorára hogy a pogácsa szaggatóval szép vastag pogikat kapjunk. A méret az mindig ember függő, ki hogy szereti. Mivel most a cél hogy jól lakjanak a "Nagy Vadászok" :) ezért méretes pogikat szaggattam. De ha partira kell, akkor persze csak a pici poharat használnám, hogy pont csak egy falatnyi pogácsák szülessenek.

A sütőt előmelegítem 4 fokozatra és kb. 20 perc alatt a tetejüket (én spórolni szoktam ezért a feltört tojások fehérjéjét használva) megkenve aranybarnára sütöm a kis bucikat.

Az eredmény nagyon finom hagymás kis pogácsák!!!! amelyek például a barátnőm véleménye szerint egy jó kis krémleves kisérője is lehetne.

Szóval pogácsára fel.
Remélem többen is kipróbáljátok és nektek is ugyan annyi örömötök lesz benne mint nekem. :):):)

Ui.:
Az alap tészta variálható bárhogyan. Az első nyújtáskor lehet rátenni a mindenki által jól ismert sajtot, tepertő krémet, vagy egy kicsit provansziasan aprított szárított paradicsomból készített pasztát. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen!!! csak próbálkozni kell. és ha nem is lett jó akkor sem kell elkeseredni. Legközelebb biztosan az lesz! CSAK KITARTÁS!!!!! :)

Isten sem egy nap alatt teremtette meg a földet! :D