Megvan a holnapi nagy feladatom :) A nővérem sem igen fogyózik :))))) Almás pitét kért. Ilyenkor mikor a család almás pitét kíván mindig előveszem Édesanyu anyukájának 1000 éves almás pite receptjét. Nagy szerencse, hogy ez a recept megvan, mert Édesanyu ugye mert ő minden receptet fejből tudott, nem igen vetette papírra a legjobb receptjeit, de a gyerekkori kíváncsiságom és erőszakosságom gyümölcse hogy ez a szuper tésztás recept megmenekült!!! :)))) Sok almás pitét ettem, de másét nem igen szerettem, mert nem szeretem ha a tészta vastag és nehéz. Ennek a tésztája olyan omlós, hogy csak úgy eteti magát. Próbáljátok ki, ígérem tényleg nem fogjátok megbánni!!!!!
ALMÁS PITE
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
25 dkg margarin
12 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1-2 evőkanál tejföl (amennyit a tészta felvesz)
+ 1 tojás sárgája a kenéshez
A töltelékhez:
2 kg alma
12 dkg margarin
fahéj és cukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
A lisztebe a sütőport belekeverem, majd a margarinnal összemorzsolom és a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. A tésztát 2 cipóra osztom, egy kisebbre és egy nagyobbra és hűtőbe teszem pihizni. A kicsi a teteje legyen a nagyobb az alja.
Amíg a tésztánk pihen addig az almát meghámozom, a csumáját kiszedem és a reszelő nagyobb lukán lereszelem. Egy nagy lábasba teszem a lereszelt almát, bele teszem a margarint, a vaníliás cukrot és a fahéjat és rottyanásig felfőzöm és félre teszem. (így az ízek jól bele érnek az almába).
A sütőt 200°C-ra előmelegítem (gáz sütőn 4-re), majd egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok és lisztel vagy zsemlemorzsával kiszórom. (ezt mindenki maga dönti el, hogy ki mit szeret).
A nagyobb cipót előveszem és lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem. Ha evvel megvagyok leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, és ráhalmozom a kinyomkodott és kihűlt reszelt almát. Végül előveszem a kisebb gombóc tésztát és őt is tepsi nagyságúra kinyújtom és az alma tetéjre fektetem. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és kb 40-50 percig sütöm. Ezt sütője válogatja, de akkor jó amikor a teteje szép aranybarna (nem fekete :))) és a tűpróbán jó szilárdnak de nem száraznak bizonyul. Felvágás előtt érdemes kicsit hűlni hagyni, különben szétomlik a sok alma végett.
Porcukorral megszórva kicsi kockákra vágva tálalom.
Én igazi falatnyi méretűekre szoktam vágni, így is jobban eteti magát :))))))) és így biztosan senki nem tudja abba hagyni!!!
Remélem nagyon sokan ki fogjátok próbálni, mert nem csak nagyon szép, de tényleg nagyon finom is.
Édesanyám biztosan büszke lenne rám!! :))))))
Amint kész rakom fel a képeket is!!!! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése