2010. november 11., csütörtök
Székely káposzta
Egyszerű, Laktató egy igazi családi étel! Jó sok embert könnyen jól lehet lakatni belőle :))))
Korgó gyomorral ébredtem reggel. Ez így nagyon nem jó!!!! Mit főzzek???? egész délelőtt ezen járt az eszem, de semmi. Mármint volt sok ötletem, de egyik sem hatott meg igazán. Aztán persze akkor jön az igazi "hívás" amikor nem is várja az ember. Sétálunk Lolikával és jött az érzés - Székelykáposzta - Ez az!!!! Akkor már tudtam, hogy ez az igazi, s így még nem csak magam de a családom is jól tudom lakatni. Gyermekként, mikor Édesanyu káposztát csinált, mindig azt hittem én ilyet SOHA nem fogok tudni megfőzni. De aztán rájöttem, semmi sem lehetetlen!!! Csak meg kell próbálni. ;) Megvallom őszintén, mikor először készítettem nem néztem meg a receptet sehol, inkább úgy érzésből és az emlékeimből (hogy Édesanyu milyen folyamatokat csinált) építkezve csináltam meg és azóta ezen nem is változtattam. Így is Nagyon Finom lett :))) éppen ezért lehet másképp kell, megfőzni és ízesíteni, de én ezen már biztosan nem változtatok.
Ha egy jót szeretnétek enni és szeretitek a káposztát én nagyon nagy szeretettel ajánlom ezt a könnyen elkészíthető receptet.
Jó étvágyat és egy jó tipp NE LEFEKVÉS ELŐTT EGYÉTEK!!!! :)))) a káposzta ellensége az alvás :))))))
Nem fog hagyni..... ;)
Hozzávalók:
1 kg marha lapocka
3 - 4 darabka füstölt oldalas
1 kg savanyú káposzta
2 nagy fej vöröshagyma
2 nagy paradicsom
6 gerezd fokhagyma
só
egész és őrölt fekete bors
őrölt kömény
pirospaprika
babérlevél
2 marék gersli (ízlés szerint tehető a káposztához)
Elkészítés:
1. A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük.
2. A húst felkockázzuk és az üvegesre dinsztelődött hagymára tesszük és úgy mint a marha pörköltet pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel és apróra vágott paradicsommal puhára főzzük.
3. Amikor a husink már jó puha és ízletes, rárakjuk a káposztát két rétegben. Az első rétegre rátesszük a füstölt oldalas darabkákat, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borst, a gerslit és a tetejét jó vastagon megszórom pirospaprikával. Mindezek tetejére kerül még a maradék káposzta amire szintén teszek egy kevés pirospaprika őrleményt. Felöntöm kevés vízzel és lassú lángon kb 2 - 2fél órán át fedő alatt készre főzöm.
Tálaláskor tejföllel és egy jó nagy szelet friss, ropogós kenyérrel kínálom.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá mindenkinek!
és ne feledjétek Ne Lefekvés előtt!!!! :)))))))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése